boerboel
bayo boerboels  
 
 
 
 
Even Voorstellen

Welkom op de site van Bayo Boerboels.

boerboel Wij, Kim Gunther en Guido Penders, wonen sinds begin 2015 in ons nieuwe huis te Bemelen, na zo'n 10 jaar in Belgiƫ te hebben gewoond. Beide werken we in Maastricht (NL). Sinds 2008 zijn wij de trotse ouders van onze dochter Lenne.
In onze vrije tijd brengen we veel tijd door met onze honden.

Van verliefdheid tot passie.

Na onze ontdekking in 1998 zijn we verliefd geworden op dit ras. Het ras was destijds nog nauwelijks bekend en de eerste keuring moest nog plaatsvinden. Zodoende mochten wij de opkomst van dit ras in de Lage Landen van dichtbij meemaken en begeleiden.
Onze eerste contacten met de Boerboel waren doorslaggevend en het duurde boerboelslechts even voordat we een Boerboel aanschaften, namelijk Siglensâl Bayo bij Sonia Morgan te Meerhout (B). Onze betrokkenheid werd snel opgemerkt door de toen net opgerichte Boerboelclub en we sloten aan als bestuursleden. Het organiseren van keuringen, lezingen en wandelingen viel ons ten deel; een periode waarin we veel kennis hebben opgedaan en Boerboel-vriendschappen hebben gesloten.
Onze verliefdheid groeide verder uit tot een passie en al snel bezochten we in 2002 het land van de Boerboel: Zuid-Afrika. Een reis die voerde langs gerenommeerde kenners en fokkers van de Boerboel. Mensen die stuk voor stuk onze kennis verder verrijkten over hoe en wat de Boerboel is, gebaseerd op ervaring van meestal vele jaren of decennia. In 2004 volgde een tweede reis naar dit prachtige land, waar we nooit genoeg van zullen krijgen.

Een goed fokbeleid begint bij kennis.

Het kon niet lang uitblijven of onze bijdrage aan het ras in de vorm van een nestje was weldra een feit. Het hele proces, dat om de hoek komt kijken bij het fokken, heeft ertoe geleid dat we zeer bewust werden van welke aspecten hierbij belangrijk zijn. Enerzijds het lezen van artikelen over orthopedische aandoeningen (bewegingsapparaat), genetica en karakter. Anderzijds het volgen van lezingen / cursussen en het hebben van gesprekken met inhoudsdeskundigen heeft ertoe geleid dat we een weloverwogen fokbeleid hanteren. Het behalen van het fokkersdiploma van de SABT (stamboekvereniging van de Boerboel) droeg daarnaast bij in het vergaren van de noodzakelijke rastypische kennis.
Wij achten het zeer belangrijk om de nodige gezondheidstesten uit te voeren om te beoordelen of de honden geschikt zijn om mee te fokken. Onze testbatterij bestaat uit röntgenfoto’s van heupen en ellebogen, en verder wordt door een specialist knieën, huid en ogen gecontroleerd opboerboel afwijkingen. Naar ons idee betreft dit een minimale inspanning om bij te dragen tot een gezonder ras. Wij achten de noodzaak hoog om te testen op gezondheid en karakter. Dit heeft er in 2005 toe geleid dat we met een klein aantal passiegenoten SAMBA oprichtten. Een onafhankelijke organisatie die onder andere ten doel heeft (wetenschappelijk onderbouwde) gezondheidstesten bij de Boerboel te propageren en in een database te vangen ten gunste van het ras. Dit alles in samenwerking met vooraanstaande personen op het gebied van genetica, orthopedie en ethologie.


 

En als er puppy’s zijn...

Naast het feit dat we vinden dat fokhonden gezond behoren te zijn, zowel fysiek, als mentaal, hechten wij er waarde aan om nieuwe eigenaren te leren kennen en te begeleiden bij het hebben van een Boerboel. De nieuwe eigenaar moet goed geïnformeerd zijn over onder andere: raskenmerken, voeding en opvoeding.
De pups worden vroegtijdig door een dierenarts getest op algehele gezondheid en gechipt, en door ons intensief gesocialiseerd op de meest uiteenlopende gebieden. Daarnaast krijgen de pups en ouderdieren de nodige vaccinaties en ontwormingskuren. Ondanks het feit dat alles in het teken staat om een zo goed mogelijk nestje op de wereld te zetten, bestaat er altijd een kans dat er iets niet volgens plan verloopt. Vandaar dat iedere nieuwe eigenaar een garantiebewijs ontvangt.boerboel

Een keer per jaar plannen we de komst van een nestje. Gezien onze gedrevenheid meer dan voldoende om aan de vooraf “hooggelegde lat” te kunnen voldoen. Kwaliteit gaat boven kwantiteit is hierbij nog steeds ons uitgangspunt.

Wilt u een keer vrijblijvend kennis komen maken met ons en onze honden, dan bent u van harte welkom. Gelieve eerst een afspraak te maken (Contactgegevens).